Veszprémi dombok és völgyek között TAME hátizsákkal

 

Veszprém a legmagasabban és talán a legszebb helyen fekvő megyeszékhely egyben - városon belül is nem ritkán 30–40 méteres szintkülönbségekkel. A házak és utak között kanyargó Séd patak még izgalmasabbá teszi a tájat, miközben a város számos pontjáról a Bakony sziluettjében is gyönyörködhetünk.

Veszprémben minden megtalálható (és még talán annál is több), ami egy változatos kiránduláshoz szükséges: Erdei tanösvények és kilátó, forrás, csobogó patak, vízi sétány, várnegyed székesegyházzal és kilátóponttal, színvonalas játszóterek, szalonnasütő helyek és parkok váltják egymást könnyen elérhető távolságban, mindössze pár kilométeres körzetben.

Veszprém különösen közel áll a szívemhez, hiszen itt nőttem fel, egészen 19 éves koromig koptattam minden nap az utcáit. A fővárosi forgatag után mindig szívesen térek haza megpihenni a szülővárosomba, és amikor csak tehetem büszkén kalauzolom végig máshonnan származó ismerőseimet a dombok és völgyek között.

Egy ilyen, körülbelül 7 kilométer hosszú kalauzolás alkalmával csatlakozott hozzánk TAME hátizsákom is, ami biztosította, hogy a felfedezés során ne maradjunk étlen-szomjan, ugyanis 17 l-es űrtartalmába bőven jutott egész napos ellátás két fő részére is. Párnázott pántjai gondoskodtak róla, hogy a több liter vizet, banánt és szendvicseket tartalmazó táska ne vágjon be a vállaimnál.

A Veszprém túrát (amit térképen itt találsz) Szent Mihály arkangyal szobránál kezdtük, és a vár helyett most balra lefele vettük az irányt, követve a piros jelzést egy lépcsőn indultunk el és haladtunk egészen a Szent István Völgyhíd alatt „A part alatt Népmesék” játszótérig. Az út már itt is gyönyörű és természetközeli, egy szakaszon a Séd patak partján visz, és a Betekints-völgyben meredek sziklafalak mellett is elhalad.

 


Ezután jön azonban csak az igazi erdei kaland, a játszótér mellet a Rovaniemi lépcsőn keresztül feljutunk a Gulya-dombi parkerdőbe, ahol rengeteg piknik és szalonnasütőhely, erdei tanösvény, tornapálya, sőt még kilátó is várja az odalátogatókat. A csatolt Google Mapen sajnos ezt a részét az útnak nem tudtam pontosan jelölni, úgyhogy a túra ezen szakaszát mindenkinek a tájékozódási képességeire bízom. 😊

 

A parkerdőből leereszkedtünk a Veszprémvölgyi utcába, ahol a Lackó-forrásnál felfrissítettük magunkat, majd folytattuk utunkat a Veszprémvölgybe. Itt érintettük a Jezsuita kolostort és romkertet, a régi kisvasút végállomását, egy csónakázótavat vízi sétánnyal, és a régi vidámpark bejáratát.

A már ismert Betekints-völgyön keresztül visszatértünk a várhoz, és a Várvölgyben csodáltuk meg az egymást váltó látványosságokat, háttérben a Benedek-hegyre nyíló festői szépségű panorámával. Itt található: Szent Katalin Domonkos Apácakolostor (Margit-romok), Szent Margit rózsakertje, Szerelem-sziget, és egy különleges patak parti étterem is.

A Veszprém túra kedvenc eleme nálam mindig a város fölé emelkedő kopár dolomitszikla, a már említett Benedek-hegy, ahova egy meredek lépcsőn jutottunk fel a Szerelem-sziget irányából. A hegyről 360 fokban tárul elénk a város látképe piros háztetőkkel, Magyarország első völgyhídjával, a hegyet U alakban körülölelő sétánnyal, és a XIII. századi Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjaival.

A hegyről visszasétálva további lépcsőfokok vezettek minket a Várhegy tetején található barokk stílusú Várnegyedbe, ahol szintén rengeteg látnivaló fogadott. A teljesség igénye nélkül: Szent Mihály Székesegyház és Szent György kápolna, Szentháromság-oszlop, Érseki Palota, Szent István és Gizella szobra, Tűztorony, Várkapu.

A vár macskaköves útján leérve zártuk a kört, és visszatértünk a kiinduló pontunkhoz.

A szöveget írta és szerkesztette: Horváth Regina